Openbaarheidsparagraaf Woo

Openbaarheidsparagraaf Woo

Openbaarheidsparagraaf Woo

De Woo kent passieve en actieve openbaarmaking.

  • Passieve openbaarmaking - op verzoek van inwoners of organisaties.
  • Actieve openbaarmaking - al of niet verplicht op grond van de Woo of op eigen initiatief openbaar maken van documenten.

De invoering van de actieve openbaarmaking is van invloed op de manier van werken van medewerkers. Documenten moeten geschikt worden gemaakt om te publiceren. Documenten moeten daarbij worden geanonimiseerd en vertrouwelijke teksten dienen te worden weggelakt.

Voor de actieve openbaarmaking is een onderverdeling gemaakt in diverse zogenaamde informatiecategorieën. Voor de gemeente betreft dit een twaalftal informatiecategorieën. Van vier daarvan is de verplichting tot actieve openbaarmaking per 1 november 2024 van kracht geworden. De staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in juni 2024 een kamerbrief aan de Tweede Kamer gestuurd met een concept planning van alle informatiecategorieën. Daarbij is tevens een indicatieve verdeling in tranches opgenomen.


De gemeente heeft, al voor de verplichting van kracht werd, invulling en opvolging gegeven aan de “eerste tranche”. Voor 2025 staan voor de gemeente (tenminste) die informatiecategorieën op de planning om openbaar te maken, zoals bovenstaand is opgenomen t.a.v. de “tweede tranche”. De informatiecategorieën t.a.v. de derde tranche zijn beoogd om in de 2e helft van 2025 opvolging aan te geven. Maar het is, ondanks de globale planning van de staatssecretaris van BZK, de verwachting en aannemelijk dat dit pas vanaf 2026 verplicht zal worden.

Deze pagina is gebouwd op 11/19/2024 10:45:29 met de export van 11/19/2024 10:42:57