Programma's

Sociaal Domein

Programma omschrijving

Dit programma gaat over onze inspanningen om iedereen naar vermogen mee te laten doen aan de samenleving.

Programma doelstelling

Inwoners doen mee naar vermogen. Indien nodig met passende (preventieve) oplossingen, die aanvullend zijn op dat wat mensen wel kunnen.

Portefeuillehouder

Portefeuille

Linda Verduin

Jeugdzorg
Participatie

René van Amersfoort

Minima
Schulddienstverlening
Inburgering
Minderheden

Wout Jansen

Voorliggende voorzieningen & Welzijn
Toegang sociaal domein
WMO
Volksgezondheid
Project Zorgplein

-

-

Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen?

Binnen het sociale domein zijn diverse ontwikkelingen zichtbaar. Zo zijn er zijn meer mensen die zich minder gezond voelen, zowel fysiek als mentaal. En zijn er steeds meer oudere mensen die langer thuis wonen en daar zorg nodig hebben. Inwoners ontvangen de zorg ook het liefst thuis, in de eigen omgeving. Daarbij is het voor inwoners van belang dat specialistische en acute zorg op een acceptabele afstand en te allen tijde beschikbaar zijn. Hetgeen op gespannen voet kan komen te staan door met de transformatie in het medische domein. Waarbij de ziekenhuiszorg steeds meer wordt ingericht in gespecialiseerde centra op afstand.

In contrast met een toenemende vraag is ondersteuning en zorg beperkt beschikbaar. En onder andere door krapte op de arbeidsmarkt, inflatie, de algemene maatregel van bestuur reële prijs en historisch gezien 'lage tarieven' worden we geconfronteerd met relatief grote prijsstijgingen van voorzieningen die wij als gemeente bekostigen. Daarnaast neemt de behoefte aan en druk op mantelzorgers en het netwerk van inwoners toe.

Daarnaast is er nog altijd een aanzienlijke groep inwoners die moeite heeft met rondkomen als gevolg van de gestegen kosten voor levensonderhoud.

Wat zijn onze reguliere taken?

Algemene voorzieningen
Zijn de voorzieningen waarvoor geen individuele beschikking van de gemeente nodig is. Zoals ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers, opvoedondersteuning, Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), buurtwerk en preventief jongerenwerk.

Toegang en eerstelijnsvoorzieningen
Zijn de loketvoorzieningen gericht op het identificeren van eigen kracht en het geleiden naar de juiste vorm van individuele ondersteuning. Het gaat hierbij onder andere om voorlichting en advies, (cliënt-)ondersteuning en de praktijkondersteuner huisarts voor jeugd.

Inkomensregelingen
Gaat onder andere over bijstand (inclusief bijstand aan zelfstandigen), loonkostensubsidies en schuldhulpverlening.
Ook het gemeentelijke armoedebeleid, zoals bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen en heffingen, hoort hierbij.

WSW, beschut werk en arbeidsparticipatie
Zijn vormen van ondersteuning die bijdragen aan het maatschappelijk participeren van inwoners. De twee eerstgenoemden zijn niet gericht op het doorstromen naar 'reguliere' arbeid. Een groot deel van deze ondersteuning wordt uitgevoerd door Concern voor Werk. Arbeidsparticipatie daarentegen juist wel. Daarbij valt te denken aan zaken als scholing, matching, proefplaatsing en jobcoaching. Dit doet de gemeente samen met de WerkCorporatie.

Maatwerkvoorzieningen voor volwassen
Dit zijn de maatwerkvoorzieningen, zoals woon-, rolstoel- en vervoersvoorzieningen om zelfstandig te kunnen functioneren voor alle inwoners met beperkingen. Daarnaast verstrekken we ondersteuning aan volwassenen op het gebied van de huishouding, begeleiding, dagactiviteiten en kortdurend verblijf. Ook is de vrije inloopvoorziening GGZ aan de Bouwerskamp beschikbaar.

Jeugdhulp
Is de hulp en zorg aan onze jongeren. Wanneer de jongere thuis verblijft, valt hierbij te denken aan begeleiding, ambulante behandeling, jeugd GGZ en dagbesteding. Daarnaast zijn er vormen van zorg waarbij de jongere niet thuis verblijft zoals, pleegzorg, gezinshuizen, behandeld wonen en gesloten jeugdzorg. De ambities op het gebied van jeugdhulp met verblijf zijn gericht op minimalisatie, door inzet van alternatieve ambulante varianten in de thuissituatie.

Beschermd wonen, maatschappelijke- en vrouwenopvang
De taken op het gebied van beschermd wonen, inclusief dagbesteding van deze doelgroep en "Beschermd Thuis"-varianten. De maatschappelijke- en vrouwenopvang worden in regionale samenwerking via de centrumgemeente Almere uitgevoerd.

Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Omvat de kinderbeschermingsmaatregelen zoals Onder Toezicht Stelling en voogdij maatregelen. Jeugdreclassering is een combinatie van begeleiding en controle voor jongeren vanaf 12 jaar, die voor hun 18e verjaardag met de politie of leerplichtambtenaar in aanraking zijn geweest en een proces-verbaal hebben gekregen.

Volksgezondheid
Gaat over de taken ter bescherming van de gezondheid van de bevolking als geheel. Inclusief ambulancevervoer, hulp bij rampen en het aanbieden van vaccinaties. Deze taken zijn binnen de GR GGD belegd en voor de doelgroep 0-4 jaar binnen het consultatiebureau wat wordt uitgevoerd door Zorggroep Oude Nieuwe Land.

Beleidsreferenties

Beleidsplan Sociaal Domein "Krachtig Noordoostpolder 2.0" (2021)

- Deelplan jeugd (2019)
- Deelplan Minima (2021)

  • Regiovisie Jeugd Flevoland

- Deelplan Wmo & Volksgezondheid (2021)

- Deelplan Participatie (2021)

- Deelplan Schulddienstverlening (2020)

Verbonden partijen

GR GGD Flevoland

GR IJsselmeergroep

WerkCorporatie B.V.

-

-

-

-

Lasten, baten en saldo

x € 1.000

81.121

49,9%

26.097

13,9%

Deze pagina is gebouwd op 11/19/2024 10:45:29 met de export van 11/19/2024 10:42:57