Inleiding
Met het beheer van de riolering en stedelijk water geven we invulling aan de wettelijke taken die de gemeente heeft voor inzameling, transport en (lokale) verwerking van stedelijk afval, hemel- en grondwater. Ook de rioolgemalen en persleidingen maken daar deel van uit.
Ontwikkelingen / stand van zaken
In 2025 gaan wij verder met:
- de actualisatie van het watertakenplan. Voor de planperiode 2019-2024 hebben wij samen met het waterschap een Watertakenplan opgesteld. Met behulp van dat plan willen het waterschap en de gemeente de uitvoering van de wettelijke watertaken onderling meer op elkaar afstemmen. De looptijd van het huidig watertakenplan eindigt eind 2024. Daarom actualiseren we het Watertakenplan in 2025. Dat gebeurt door vaststelling van het geactualiseerde plan door beide besturen.
- het onderzoeken op wat voor een manier wij het probleem van de geconstateerde watercongestie voor zowel de levering van drinkwater als de afvoer van het vrijkomend afvalwater naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie kunnen verlichten. Dat doen wij na ondertekening van de Opdrachtomschrijving voor het “Gebiedsproces Toekomstbestendig Watersysteem Noordelijk Flevoland” en samen met de provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, Vitens en gemeente Urk. In deze gebiedsbrede samenwerking stellen wij eerst een plan van aanpak (PvA) op om vervolgens daar uitvoering aan te kunnen geven.
- het uitvoeren van klimaatadaptieve maatregelen bij herinrichtingswerkzaamheden in de bestaande openbare ruimte. Da doen wij om ons te behoeden tegen wateroverlast, droogte en hitte, omdat die steeds vaker voorkomen. De daarvoor uitgevoerde zogenoemde stresstesten vormen de leidraad om bij het uitvoeren van onderhouds- en vervangingswerkzaamheden aan de riolering en wegen, ook klimaatadaptieve maatregelen mee te nemen. Bij de uitvoering van maatregelen om wateroverlast en droogte te voorkomen, onderzoeken wij de mogelijkheden om water en bodem weer meer sturend te laten zijn. Tot en met 2027 kunnen wij voor het uitvoeren van deze maatregelen gebruik maken van financiële ondersteuning door het Rijk, zoals Impulsregelingsgelden.
- samenwerken in de Samenwerking in de Afvalwaterketen Flevoland (SAF). Dat is een samenwerking van de Flevolandse gemeenten en Waterschap Zuiderzeeland. In die samenwerking maken wij gebruik van de beschikbare kennis van de deelnemende partijen en wisselen wij onderling informatie uit. Wij onderzoeken kansen voor innovatie in de afvalwaterketen, door een aantal pilots in de provincie, in het gezamenlijk Waterlab.
- samen met het waterschap uitvoering geven aan de geactualiseerde maatwerkovereenkomst stedelijk water. De overeenkomst is generiek voor de Flevolandse gemeenten.
Beheer en onderhoud riolering
De gemeente Noordoostpolder heeft geen achterstanden in het beheer en onderhoud van de riolering. Onderhoudsmaatregelen worden georganiseerd op basis van jaarlijkse inspecties. Onderhoud wordt afgestemd met eventueel wegenonderhoud en jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd in een gecombineerd uitvoeringsplan. Het is van belang dat de voorziening riolering voldoende kostendekkend blijft om deze maatregelen te kunnen uitvoeren. Ook de rioolgemalen worden geïnspecteerd. Aan de hand van de inspecties wordt beoordeeld of het groot onderhoud uitgesteld kan worden.
Uitbreiding gemalen
De uitbreiding van woonwijken en de toename van regenbuien vraagt om extra capaciteit en inzet van de gemalen. Dit veroorzaakt een toename in kosten voor energie, onderhoud en vergroten capaciteit. Door toekomstige uitbreidingen bereiken we de maximale afvoercapaciteiten van het afvalwatersysteem. Dit betekent aanpassingen in het stelsel en uitbreiding van gemalen. Het waterschap en gemeente werken hierbij samen voor de meest optimale aanpak en uitvoering in relatie tot de lasten. Waar mogelijk worden investeringskosten verhaald op initiatiefnemers.
Beleidsreferentie
- Watertakenplan Noordoostpolder voor 2019-2024
- Maatwerkovereenkomst stedelijk water Noordoostpolder (2010)
- Stresstesten Gemeente Noordoostpolder (2020)
- Samenwerkingsovereenkomst in het kader van aanvraag impulsregelingsgelden
- Visie Klimaatadaptatie
Actualiteit / looptijd onderhoudsplan(nen)
Jaarlijks wordt het uitvoeringsplan voor wegen en riolering opgesteld. Dit plan beschrijft de evaluatie van het voorgaande jaar. Daarnaast worden de kaders en prioritering vastgelegd voor de te realiseren projecten in het lopende jaar. Naast het regulier onderhoud en het vervangen van rioleringsstelsels en -gemalen, nemen we daarbij gelijktijdig het uitvoeren van ingrijpende reconstructies in het bestaand stedelijk gebied mee.
Financiën
De beschikbare budgetten zijn toereikend om de riolering op orde te houden. Het kostendekkingsplan dat de raad in mei 2017 met een doorkijk naar 2025 heeft vastgesteld, is leidend. Voor het vervolg van de genoemde periode is een nieuw plan gemaakt wat dit jaar voor besluitvorming wordt voorgelegd.