InleidingDe gemeente beheert veel bossen, parken, bermen en plantsoenen, Het onderhoud bestaat uit werkzaamheden zoals maaien, snoeien en onkruid verwijderen, maar ook uit renovaties/herplant en bijvoorbeeld het oplossen van meldingen en stormschade.
Het onderhoud van het openbaar groen wordt voortdurend beïnvloed door factoren die buiten onze controle liggen. Lange periodes van droogte, hevige regenval, de opkomst van exotische planten hebben allemaal een directe impact op zowel het onderhoud als de kosten. Ook zijn veel bomen en planten in Noordoostpolder nu in het laatst stadium van hun levenscyclus. In de afgelopen jaren hebben we het onderhoudsniveau op bepaalde onderdelen moeten verlagen. De gevolgen hiervan zijn inmiddels duidelijk zichtbaar geworden.
In 2024-2025 maken we aan een nieuw beleidsplan voor de openbare ruimte (BOR). Want het oude plan loopt af en er zijn nieuwe ontwikkelingen zoals aandacht voor klimaatadaptatie. In de komende periode moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt. Daarnaast richten we ons op het versterken van de biodiversiteit, het bestrijden van bepaalde exotische planten en besteden we bij herinrichtingswerkzaamheden veel aandacht aan klimaatbestendige oplossingen.
Ontwikkelingen / stand van zaken
In 2025 gaan wij verder met:
- de vervangingsopgave bomen en plantsoenen. Veel van onze planten en bomen zijn aan het verouderen. De plantenvakken en bomen zijn tegelijkertijd geplant en zijn dus ook tegelijkertijd aan het einde van hun levenscyclus. Dit betekent dat we binnenkort aanzienlijke kosten moeten maken voor het herplanten van plantsoenen en bomen. We houden hier tijdig rekening mee in onze budgetplanning.
- een bomenplan. Voor de bomen werken we aan een ‘bomenplan’ . Dit plan zal richtlijnen en uitgangspunten bevatten voor het beheer en vervangen van onze bomen. Sommige bomen zijn bijzonder waardevol of bepalend voor het landschap en moeten daarom behouden en beschermd worden.
- extra aanpak door klimaatverandering. Dit vraagt om een steeds intensievere aanpak van onze groene leefomgeving. We zien al veel schade doordat planten en bomen sterven tijdens periodes van droogte of extreme regenval. Daarnaast is er een toename van werkzaamheden, zoals het extra beregenen van nieuw aangeplante bomen en plantenvakken.
- kosten en maatregelen voor een klimaatbestendige woonomgeving. Om beter voorbereid te zijn op de toekomst, passen we klimaatbestendige maatregelen toe bij de aanleg van nieuwbouwwijken en de herinrichting van bestaande wijken. We kiezen bijvoorbeeld voor andere planten in nieuwbouwwijken en vergroenen bestaande wijken. Deze aanpassingen zorgen voor een toename van kosten, omdat de huidige aanpak niet meer voldoet.
- ecologisch bermbeheer. Er is steeds meer aandacht voor biodiversiteit en ecologisch bermbeheer, wat we als een positieve ontwikkeling zien. Er zijn regelmatig subsidies vanuit de provincie beschikbaar om dit te stimuleren. Ecologisch bermbeheer is duurder dan traditioneel beheer. Het aanleggen van ecologische bermen is een eenmalige investering, maar het in stand houden ervan heeft langdurige invloed op ons budget. Dit komt doordat ecologisch beheer meer arbeidsintensief is en specifieke kennis en apparatuur vereist. We moeten een zorgvuldige afweging maken tussen de voordelen en de extra kosten.
Afwegingen en keuzes worden nader voorgelegd in de herziening van het nieuwe Beleidsplan Openbare Ruimte (BOR).