Paragrafen

Paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing

In dit onderdeel wordt de benodigde weerstandscapaciteit (het totaal van alle kwantificeerbare risico's) vergeleken met de beschikbare weerstandscapaciteit. De verhouding tussen de beschikbare en benodigde weerstandscapaciteit geeft de financiële weerbaarheid aan van de gemeente.

Met betrekking tot de benodigde weerstandscapaciteit is op te merken dat het een totaalbedrag is waarbij geen rekening is gehouden met een kans inschatting van het zich daadwerkelijk gelijktijdig voordoen van de risico’s. Zoals nu de vergelijking wordt gemaakt, is er voldoende beschikbare weerstandscapaciteit aanwezig als alle risico’s zich (gelijktijdig) daadwerkelijk voor zouden doen. Anderszins is op te merken dat er risico’s aanwezig zijn die niet reëel zijn in te schatten en daarom niet zijn gekwantificeerd.

De beschikbare weerstandscapaciteit ziet op middelen die zogezegd vrij zijn om in te zetten en niet geoormerkt zijn voor de uitvoering van het beleid. In overeenstemming met de nota risicomanagement en weerstandsvermogen is dit van toepassing voor de algemene reserve, reserve bouwgrondexploitatie (voor risico bouwgrondexploitatie), het vrije deel van de besteedbare bestemmingsreserves, de post onvoorzien in de begroting, het vrije deel van reserve beleidsplan, de stille reserves, de berekende onbenutte belastingcapaciteit en het saldo van de jaarrekening.

Confrontatietabel

Bedragen in € x 1.000

Beschikbare weerstandsvermogen

67.898

- algemene reserve

20.250

- reserve grondexploitatie (excl. geraamde onttrekkingen)

19.319

- vrije deel besteedbare bestemmingsreserves

16.557

- onvoorzien

100

- Stille reserves (prudente schatting)

10.000

- onbenutte belastingcapaciteit

1.672

Benodigde weerstandscapaciteit

12.680

Weerstandsvermogen

55.218

Ratio weerstandsvermogen

5,3

De ratio van het weerstandsvermogen is aanmerkelijk hoger dan 1,0. Door het Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement (NAR) is een beoordelingstabel weerstandsvermogen opgesteld. Is de ratio tussen 1,0 en 1,4 dan is de kwalificatie ‘voldoende’ van toepassing. Tussen 1,4 en 2,0 ‘ruim voldoende’ en vanaf 2,0 ‘uitstekend’. Naar deze beoordelingstabel is de kwalificatie ‘uitstekend’ van toepassing voor de gemeente.

Deze pagina is gebouwd op 11/19/2024 10:45:29 met de export van 11/19/2024 10:42:57